Sallittua vai kiellettyä?

2 Posted by - 13.1.2013 - asenne, asiakaspalvelu, sosiaalinen media

FB mahdollistaa meemit ja lumipalloilmiöt, mutta mikä sitten on sallittua ja kiellettyä. Mikä on hyväksyttävää ja mikä paheksuttavaa.

Nuorelta naiselta varastettiin kännykkä. Sitten hänen Dropbox-tilille ilmestyy paidaton poseerauskuva tummahiuksisesta miehestä. Kuvaa on jaettu yli 30 000 kertaa, mutta sanomalehdet poistivat nettiartikkeleistaan linkin, jotta  yksityisyyttä ei loukattaisi.

Epäilty varas on suositumpi hahmo tällä viikolla kuin yksikään Putous-hahmonen. Jos minulle olisi tapahtunut sama, olisin myös julkaissut kuva. Ehkä päivitysteksti oiisi ollut ”Kännykkä varastettu. Ja nyt sieltä tulee tällainen kuva. Mitä tehdä?”

Eivätkö kännykkä ja tili ole ”yksityistiloja”. Ja kyseinen kuva eräänlainen turvakamerakuva. Enkö siis saisi julkaista yksityistä turvakamerakuvaani.

facebook-donotlike

Spämmiä se on kyllä, mutta että oikein laitonta? 

Toinen omituinen ilmiö on FB:n Osallistu & Jaa –kisat. En edelleenkään ymmärrä miksi siitä on tehty FB:n taholta kiellettyä.  Kyseinen porsaanreikä-ominaisuushan on ihanteellinen toiminto pikkuyritysten julkisuuskampanjointiin vaikka se onkin raivostuttaa FB-spämmiä.

FB:n promosääntöjen mukaan ei saisi käyttää perusominaisuuksia kuten tykkäämistä, täggäämistä, jakamista tai seinäkirjoitusta kilpailun tai promootion järjestämiseen. Mutta näihinhän ominaisuuksiin koko FB:n olemassaolo ja menestys perustuu. Epäilen että kampanjoinnin hankaloittaminen app-ominaisuuden taakse on vain suojareaktio sille että se estää ja hankaloittaa FB:n omaa ansaintaa.

Itseäni ärsytti aikanaan se että kuvani ja nimeni saattoi ilmestyä johonkin mainos- tai sponsorikampanjaan, vaikka olin vain tykännyt sivua. Mutta tämähän ei ollutkaan FB:n promosääntöjen vastaista toimintaa. Ja aivan kuin Facebookin monet liikut ja toiminnot eivät rikkoisi jotain hyväksyttyjä aiempia sääntöjä tai käytöskoodeja.

Olen lukenut useamman tarinan siitä että FB-sivut on katkaistu tai kadotettu vahingoissa kuin promovastaisesta käytöksestä. Toki vuonna 2011 Intiassa ilmeisesti ammuttiin alas pari sivustoa, kertoo australialaiset lähteet  viimevuodelta.Koska moni some-aktiivi heristää nyt sormia suuntaani, kuittaan sen että terve järki voittaa lopulta. Ja jos asia on todellinen onglema FB:lle he voisivat palkata someneuvojan Irlantiin Tanskan-malliin. Kai heillä on siihen varaa.

Mitä mieltä itse olet siitä mikä on sallittua ja soveliasta ja mikä kiellettyä ja sopimatonta?

Aiheeseen liittyvät:

No comments

Leave a reply