AKT ja viestintäsirkus

2 Posted by - 10.3.2012 - kriisi, muutos, viestintä

Kun Ahteen irtisanomispäätös tuli perjantaina 2.3., silloin oli jo ennakoitavissa että tähän Timo Rädyn hallintataival päättyy tämän kevään aikana. Samalla työpaikkakiusaaminen sai superjulkisen ennakkotapauksen Suomessa.

Media ja keskustelupalstat vievät nyt viestintäkyvytöntä järjestöä. Enää ei ole mitään merkitystä siinä kumpi on tyrinyt joskus pahemmin henkilökohtaisuuksissaan yli kahden vuoden hiljaisuushelvetissä: Räty vai Ahde. Kaikki AKT:n luurangot kaivetaan nyt julkisuuteen. Eikä media tunne armoa. Se on vieläkin nälkäinen kahden vuoden vaalirahoitusjupakkapainin jälkeen.

Uskoisin että kouluttajat ja konsultit saavat tästä loistavan esimerkin kuinka suuriin mittakaavoihin virhearvioinnit voivat viedä. Myös Italian loistoristeilijä ilmeisesti upposi kapteenin pieneen mutta tuhoisaan uhoamiseen. Toisaalta AKT-tapauksessa kapteeni ei ihan niin herkästi jätä laivaansa. Ja hallitushan ne AKT-päätökset ovat tehneet, selittää Räty.

AKT-kriisiissä saavat kanavansa nyt moni työelämässä kytenyt aikapommi. Ne liittyvät valtaan, jaksamiseen ja viestintään. Tästä kriisistä kannattaisi muiden liittojen, järjestöjen ja yhteisöjen ottaa oppia äkkiä. Pahiten AKT tuntuu kiusaavan nyt omaa jäsenistöään sekä laajemmin ay-liikettä. Vaikeneminen ei ole enää kultaa.

Ilmassa rikasta mutta ristiriitaista viestintää
Otsikot mediassa ja keskustelupalstoilla ovat olleet raflaavia mutta asiayhteydeltään ristiriitaisia, joka tekee aiheen entistä mielenkiintoisemmaksi.
– Laiton irtisanominen kesken poliisitutkinnan.
– Kysymys on luottamuspulasta
– Tutkintapyyntö ja irtisanominen eivät liity toisiinsa –harha
– Virve Rosti sanoi taksitolpalla sitä ja tätä…
– Kestitystä, voitelua, etuisuuksia
– AKT:n kriisi keskeytti uuden kuljetusalan liiton
– Ahtaajien vallankaappaus?
– Sisäinen sotatila
– Narsistijohtaja kiusaa elintasorouvaa
– Valtakunnan ykköskiusaaja vai ykkösneuvottelija
– Onko koko ay-liike kriisissä?
– Tämä on kestämätön tilanne
– Työelämän mätäpaiseet puhkesivat nyt ay-liitossa
– Työelämän konsultti opetti järjestöläisiä viisi vuotta pärjäämään Rädyn kanssa
– Räty ei eroa vapaaehtoisesti

Viikon katsotuin, luetuin ja kommentoiduin reality-show (jo toista viikkoa)
Ensiksi kaikki tuomitsivat, sitten oltiin hieman varovaisempia. ATK:n on selvitettävä itse luottamuspulaongelmansa. Mutta kun ongelma on siinä että se ATK ei ole siihen kyennyt. Ay-liikkeen pitäisi tulla nyt laajemmin julkisuuteen ja päivittää perustehtävänsä tavoitteet ja keinot. Tätä ei valitettavasti voi rajata yhteen taistelevaan pariin tai sekaisin olevaan liittoon.

Kansa on tyytyväinen. Se on päässyt kurkistamaan vallan pesäkkeisiin ja sen salattuihin kulisseihin. Valtakunnan keskusteluimman reality-shown finaalissa ovat piinkova, itsepäinen lakkokenraali, ja itkuinen, kiusattu ja kokenut viestintäpäällikkö. Avustavia henkilöitä on ilmaantunut kymmenittäin.

Vielä on paljon avoimia kysymyksiä?
Miksi piti mennä näin äärimmäisyyksiin ennen kuin kupla puhkesi? Miksi julkista tukea Ahteelle piti odottaa useamman kuukauden irtisanomispäätökseen asti?

Kuinka moni hallituksen jäsen voi olla edelleen vakuuttunut siitä että likainen totuus vielä selviää ja se tekee jollekulle (Ahteelle?) kipeää? Syyttävä kipu osuu koko ajan omaan nilkkaan hallitsemattoman murskaavasti.
Miten sitten työpaikkakiusaaminen määritellään? Kuka määrittelee? Kenen pitäisi puuttua (hallituksen, valtuuston, lähikollegojen)? Mikä on median rooli?

Suhdespekulointia
Kirvelevä AKT-saippuaooppera jatkui viikonloppuna. Hesarin Sunnuntai-sivujen mukaan osapuolilla epäillään olleen suhde, joka päättyi niihin aikoihin kun hiljaisuussaarto alkoi. Sotkuisissa kuvioissa on mukana nyt myös sihteeri Nesrin Can. Näitä suhdespekulointeja oltiin esitelty jo pitkin ensimmäistä kohuviikkoa. Lähtölaukauksena oli Rädyn epäselvä kommentti maanantain tv-lähetyksessä. Hesarissa oli toisaalla juttu myös ay-liikkeen vastaavista ”sinä saat potkut” tarinoista, jotka ovat menneet julkisuudessa samoilla virka-asetelmilla menneet läpi vähemmillä huomioilla. Maanantaina Ahde kiistää  suhdehuhut ja uhkaa haastaa Hesarin oikeuteen kunnianloukkauksesta. Hän laittoi medialle oman tiedotteen, jolloin Hesarin oli esitettävä julkinen anteeksipyyntö.

Viimeisimmät poliittiset käänteet
Maanantaina Timo Räty tuli toisenkerran tv-julkisuuteen MTV3:n aamuohjelmassa. Hän kielsi suhteen Ahteeseen ja nosti esiin näkökulman siitä että julkisuushakuisuuden takana on ATK-n ruotuun pistäminen eriytisesti vasemmistovoimin. Päivän Hesarissa olivat ensimmäiset Räty-puolustajat äänessä. Tässä jutussa sormi osoitti eliittidemareihin, jotka eivät aeimmin ole puolustaneet ketään tai mitään kuten Ahdetta Räty-tapauksessa. Mielenkiintoinen poliittinen käänne. Kyse ei näytä siis olevan enää vain ay-liikkeestä vaan vasemmisto-liikkeestä.

Mitä mahtaa tuoda huominen? Poliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan.

Hyviä AKT taustauutisia ovat esimerkiksi nämä: MTV3n kuvitus ”Miten tähän päädyttiin” sekä Suomen Kuvalehden taustoitus Rädyn johtajaprofiilista. Raflaavan koosteen teemasta tarjoaa Skuuppi. Jälkiviisastele sinäkin, miten viestintä olisi pitänyt hoitaa. Tai miten ay-liike voisi uudistautua edukseen näistä opetuksista?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuva: PCMag

Aiheeseen liittyvät:

No comments

Leave a reply