Yritys hyvä kymmenen, kannusti mestari kisälliä

2 Posted by - 20.12.2011 - ansaintainnovaatio, asenne, innovaatiot, startup, yrittäjyys

Uudet elinkeino- ja hyvinvointi-innovaatiot lähtevät siitä että jatkossa työnteolle ja yrittämiselle kehitetään hybridimalleja. Kotitalousyrittäjä, kyläyrittäjä, kunnallinen yrittäjä, osa-aikayrittäjä, kisälliyrittäjä, yrittäjämestari, vapaaehtoisyrittäjä, yhteisöyrittäjä. Ulkoistamisen sijaan tarvitsemme sisäistämistä.

Miten yrittäjyydestä voitaisiin poistaa byrokratia ja keskittyä vaikkapa asiantuntija-ansaintaan. Minusta päättäjien pitäisi hetkeksi pysähtyä pohtimaan miten esimerkiksi kunta voisi olla  innovatiiivinen yritys. Malliesimerkkiä antavat opettajat. Matalapalkkaiseen asiantuntija-ammattiin hakeutuvat lahjakkaat nuoret kutsumuksesta. He saavat korkealuokkaisen koulutuksen ja ovat äärimmäisen motivoituneita (erityisesti naiset). Tässä on jotain XYZ-sukupolven aitoa bensan hajua.

Missä se syrjäytyminen oikein tapahtuu? Mihin kadotimme toimivan kisälli-mestarimallin? Milloin hyvinvointivaltioomme tuli musta aukko joka tekee nuorista aivan liian varhain työkyvyttömiä eläkeläisiä?

Anteeksi epäisänmaallisuuteni, mutta armeijaa enemmän tarvitsemme 11 kuukauden kilpailukykyleiriä.  Sitä miten puolustamme omia arvojamme, omaa osaamistamme ja yhteisöllisyyttä tiukoissa tilanteissa. Maanpuolustuksen sijaan tarvitsemme positiivista markkinahyökkäystä. Urheilusta tiedämme että vain puolustamalla ei saa tehtyä maaleja.

Työ on muuttunut, markkinat ovat muuttuneet, mutta rakenteet ovat kasvattaneet itsensä solmuun. Uutterista suomalaisista on tullut reviiriparkujia.  Ymmärrän että palveluyhteiskunnan lisäksi tarvitsemme joko helkkaristi vientiä tai älyttömästi rikkaita turisteja. Mutta jos nuoret jäävät pyöriskelemään playstationin ääreelle kotilähiöönsä eivätkä lähde maailmalle, peli on menetetty.

Olen realisti ja tiedän että tilastojen valossa vain yksi viidestä kykenee yrittäjäksi. Mutta eikö startup-liike voisi laajeta. Lähdetään liikkeelle eikä jumiuduta. Kyvyikkäimmät johtavat meidät innovaatioilla ja peräksiantamattomuudella eteenpäin. Ja hitsarit pitävät huolta ettei perälauta vuoda.

Asennetta nuoret. Näyttäkää meille keski-ikäisille kävyille, että vielä kerran maailman voi muuttaa paremmaksi. Te olette nuoriso. Te olette tulevaisuus.

 

Aiheeseen liittyvät:

No comments

Leave a reply