Suomi tarvitsee hyvinvointi-innovaatioita

2 Posted by - 6.4.2011 - innovaatiot, startup, vuoropuhelu

Hyvinvointivaltiolla on kolikon kaksi puolta. Toisen rahoittavat kansalaiset ja yritykset verotuloilla, toinen rahoittuu vientivetoisista markkinoista. Kun korporaatio-Suomi on murenemassa, viennin osuus jää yhä useamman pienen yhä useammin ei vain tuote- vaan muyös palvelu- ja sisällöntuotantoyrityksen varaan. Suomi tarvitsee siis uutta kasvu- ja kehityskykyä, -halua ja -tahtoa.

Korkeakoulut herätys. Erityisesti yliopistomaailma on etääntynyt yrittäjyydestä jonnekin autonomian syövereihin. Aasiassa tehdään käytännössä jo se mitä Suomessa vielä tutkitaan. Yhdysvalloissa ja Israelissa kampusalueet ovat uuden innovaation kehtoja, meillä ne ruokkivat kärjistetysti korkeasti koulutettuja virkamiehiä korporaatioihin.

Tarvitsemme uusia ryhtiliikkeitä. Suomi tarvitsee nyt uusia hyvinvointi-innovaatiota. Sodan jälkeisenä aikana koko kansankunta pyrki kohti parempaa. Lapsille haluttiin ”onnellisemmat” olosuhteet kuin itsellä oli ollut. Peruskoulu, päiväkoti ja neuvola syntyivät siitä tarpeesta, että tarvitsimme naiset työpaikoille nostamaan Suomi kilpailukykyiseksi.

Työlle uutta merkitystä. Nyt se sama ryhtiliike tarvitaan nuorilta ja vetreiltä yli 60+ työkykyisiltä. Työelämäjärjestelmään on syntynyt omituisia tukoksia ja vinoutumia jotka ovat vieneet työhalut sekä nuorilta että eläkeikää lähestyviltä. Toivoisin erityisesti että hyvää aikaasaanut ay-liike lähtisi ajamaan uutta luovaa hyvinvointivaltiota, eikä jäisi vain puolustamaan saavutettuja etuja. Emme me voi eläköityä ennen aikojamme. Emme saa sairastua kyvyttömyyteen.

Yrittäjämäinen asenne on parasta lääkettä työllisyyteen. Vaikka vain joka viides meistä uskaltautuu ottaa riskin ja alkaa yrittäjäksi, meillä kaikilla muillakin pitäsi olla yhtä intohimoinen asenne mennä eteenpäin. Kaipaan äkkiä poliitikoilta lisää työllistäviä innovaatiota. Protomoita, takomoita, hubeja, crazytowneja, työpajoja, hautomoita, kiihdyttämöitä, intohimoisia sovittelijoita ja sparraajia, uutta ansaintaa luovia verkostoja.

Pilotteja kehiin lisää. Rahoitusta on saatu vihdoin yrittäjyyskasvatukseen mm. YES sekä omistajuusvaihdoksiin. Yllättävän moni yritys kaatuu siihen että jatkajaa ei tule, jos lähipiiristä ei sellaista löydy. Ja lähipiiristä ei yleensä sellaista löydy, koska yrittäjyys on riskialttiimpi ja pelottavampi vaihtoehto useammalle kuin työttömyys.

Ihmiset esiin puolueiden takaa. Puoluepolitiikassa hyvät ja selkeät tavoitteet jäävät liian usein toteutumatta valtapelin vuoksi. Jokaisella puoleueella on teeseissään asioita, joita voisin äänelläni peukuttaa.Tulkaa hyvät ihmiset pois sieltä puoluepoteroista. Nyt tarvitaan rohkeita päänavauksia, kivuliaita leikkauksia sekä työtä ja yrittäjyyttää tukevia innovaatiota. Vain yhdessä verkostoitumalla ja hyvät käytänteet jakamalla selviydymme finanssikriiseistä ja taantumista. Poteroiden ja siilojen aika alkaa olla ohi.

 

Aiheeseen liittyvät:

No comments

Leave a reply