Tarvitsemme jytkyjä uudistuksia

2 Posted by - 18.4.2011 - vaikuttavuus

Vaalit 2011 toivat muutostuulet päätöksentekoomme perussuomalaisten myötä. Heidän myötään tuli selkeä enemmistö täysin uusia ei-julkkiskasvoja eduskuntaan. Heidän kauttaan kanavoitui tyytymättömyys kasvavaan epävakauteen maassamme. Numeraalisesti he olivat vaalien ainoa voittaja.

Perussuomalaiset yllättivät ainakin minut tukijoukkojensa laajudellaan, samoin etelän kaupunkien äänestysinto sekä vihreiden arvojen alamäki.  Jännittävää nähdä mikä muuttuu arjessa neljässä vuodessa. Mikä on muutoksen vaikuttavuus?

Suomi tarvitsee jytkyjä rakenteiden muuttamisia. Tarvitsemme uutta hyvinvointimallia, lisää työtä  ja uutta yrittäjyyttä. Ehkä kolmen suuren yhdistelmä KOK, PS, SDP kykenee siihen finanssikriisin varjossa. Ministeripeli alkaa heti ja edessä on asetetta koukeroisemmat hallitusneuvottelut ohjelmatasolla.

Perusasiat purivat

Näistä vaaleista ei tullut uuden viestinnän läpimurtoa. Kansa äänesti jaloillaan ja perustyö tehtiin turuilla ja toreilla, ei verkossa. TV:n ylivoima tuli jälleen esiin. Perussuomalaisten haastavat ja provoivat iskulauseet upposivat paremmin massaan kuin suurilinjaiset sisältöjulistukset. Pikkunäppärä mainostoimistoväen kikkailu jäi varjoon kun kansan rivit marssivat leipäjonoista marketeille ja äänestyskoppeihin. Somesta ei noussut yllättäjiä niinkuin peruss(u)omesta, netti-ilmiön sijaan tulikin jytkyilmiö.

Yrittäjien osuus lisääntyi

Suomen Yrittäjien mukaan nyt valittiin 34 yrittäjätaustaista kansanedustajaa: kokoomuslaisia on 16, keskustalaisia 9, perussuomalaisia neljä ja sosialidemokraatteja kaksi. Läpi meni myös yksi kristillisdemokraattinen, RKP:läinen ja vasemmistoliittolainen yrittäjä. Toivottavasti heidän äänensä lisäävät yrittäjyysasennetta ja kannustavaa eteenpäin menoa.

Eurooppalainen kuvio toistuu

Poliittisesti Suomi kulkee samaa polkua kuin muu Eurooppa. Oikeistopuolueet ovat ykkösiä, vasemmisto rapautuu, ”kansallispuolueet” vahvistuvat. EU- ja maahanmuuttokriittisyys sai näkyvän vahvistuksen. Jatkossa Suomen työmarkkinoilla halutaan suosia suomalaisia. (Toisaalta yritykset tekevät päätöksen itse osaamisen perusteella.) Silti viennin on vedättävä ja tarvitaan yhä yhtenäisemmät EU-sisämarkkinat.

Edessä on leikkauksia, säästöjä ja oikeudenmukaisuuden sekä kilpailukyvyn valamista peruskansaan. Vaalipuheiden ja -sukkeluuksien aika on ohi, nyt tarvitaan tekoja. Jotta suomalaiset voisivat paremmin työssään, kotonaan ja maailman kilpakentillä.

Aiheeseen liittyvät:

No comments

Leave a reply