A2-ilta herätti twiittaajat

2 Posted by - 30.3.2011 - heimo, sosiaalinen media, startup, vuoropuhelu

Osalllistuin testimielessä #a2ilta-kommentointiin twitterissä. Huomaan lähettäneeni 70 viestiä ohjelman aikana ja sen jälkeen.

Keskustelun seuraaminen ei ollut täysitehoista, eikä kaikkia tweettejä ehtinyt seurata ainakaan TweetDecistä. Maalaisjärkitulkinnalla epäilen että tweettajia oli noin 500 ja tweettejä lähetettiin noin 3000 parin tunnin haarukassa reaaliaikaisesti. Tämä tarkoittaa siis noin 6 tweettiä/lähettäjä ja 20+ tweettiä per minuutti.

Suuri yleisö ei tästä testi-ilmiöstä ollut varmaan tietoinen ja teksti-tv:n sivua seurasi lähinnä varmaan osallistujat. Twitterkeskustelu ohjelmasta käynnistyi viikkoa aikaisemmin. Keskustelu mahdollisti sen että tweetvirtaa tuli telkkariin teksti-tv:n kautta.

Omat jälkihuomioni
Twitterseuraajaat (itseni mukaan lukien) eivät malttaneet pysyä tyypillisen tv-keskustelurytmin tahdissa. Oli kiire eteenpän, haluttiin uusia näkökulmia, tunnetta kehiin. Kiksejä. Odotusarvot olivat liian korkealla palkitun ja vaikuttavan Homoilta-keskustelun jälkeen.

Aktiiviporukka ei saanut sitä erityiskohteluhuomiota jota kaipasi Netti-illalta. Olo oli kuin ensikevätlaitumella. Suomalaiseen tapaan tämä purkautui enemmän kritiikkinä kuin uuden etsimisenä.

Illan Bongaa termi -kisan voitti ylivoimaisesti Facebook, joka on kerännyt yli 1,5 miljoonaa suomalaista yhteisön pariin. Häviäjä oli esimerkiksi google, joka on varmasti työkalu lähes jokaiselle nettiaktiiville. Samoin YouTube joka nostaa ilmiöitä jatkuvasti viihteeseen jäi aika vähäiselle huomiolle.

Qaiku hävisi Twitterille seuranta-alustana. Ehkä massat halusivat pikaviestiä eivätkä keskustella. Qaiku-käyttäjiä on liian vähän, eikä kukaan ottanut moderaattorin roolia.

Hommaforum saa kiittää YLEä illan laajimmasta mediatilasta. “Homma on valveutuneiden ja huolestuneiden kansalaisten muodostama maahanmuuttokriittinen, puolueisiin sitoutumaton kansanliike”

Oululainen kansanedustaja Tuulikki Ukkola, joka edustaa ikäluokkansa tyypillistä ajattelijaa, sai valveutuneet twiittaajat hermostumaan suorasukaisilla ajatuksillaan. Hänestä kohosi illan hahmo, Netti-illan Päivi Räsänen.

Taustakommenttien tyypillisin huomio oli se että suomalaiset suhtautuvat ilmiöihin epäillen, kyynisesti ja negaatioiden kautta. Illan keskustelu jäi elämään oikeastaan vain Jussi Lähteen avaus siitä että anonyymisti puskista ampuville kirjoituksille pitäisi mediasopimuksella tehdä jotain. Muutoin kommentointi keskittyi reagoinnin reagointiin.

Sairaalasali vai vuorovaikutushubi?
Loppupuolella paljastui käsittämätön käsikirjoituselementti. Osallistujilla ei saanut olla yhteydenpitovälineitä. Tuntui kuin studio oli irrallisen saareke taustasta vellovasta keskustelusta huolimatta. Ilmeisesti tv-studio on kuin sairaalasali tai lentokone, jossa mobiililaitteet aiheuttavat häiriötä lähetyslaitteisiin.

Virallinen selitys oli että laitteet häiritsevät keskustelua ja nettinäppäily näyttäisi kuvaruudussa tyhmältä. YLE voisi jatkossa kehittää tekniikkaansa ja toimittajiansa huomiomaan paremmin verkkoaktiivit. Joohan?

Kehittämisehdotuksia
Näitä teemoja ja jatkovisioita olisin kaivannut keskusteluun: Nopea apu yllätyksellisissä tilanteissa (tsunami, tuhkapilvi, Japani, arabimaat), suomalaiset menestystarinat (Rovio, Muxlim, Habbo, Sofanatics, Heiaheia, Bambuser) tulevat trendit. (pilvipalvelut, mobiilius, paikallistaminen)

Vaaleissa valittiin puolueet valitsivat lähikontaktoinnin vaikka vaalirahan puute ajoi edustajat esittäytymään nettiin. Miksi näin?

Suomi on verkkoasioinnin kehitysmaa vaikka maailmalla meidän korkeaa koulutusta ja tasa-arvoa ihaillaan. Suomen UBI-kokeilut on tutkimusasteella kun Etelä-Korea investoi jo toteutuksiin.
Netti-ja mobiili-innovaatiot ovat Afrikan kasvun edellytys. Jäämme Suomessa kelkasta kohta, jos luova ajattelu- ja reagointikykymme ei ketteröidy.

Kiitokset
Kiitän yleläisiä hienosta päänavauksesta. @tuija teki jälleen hienon oivalluksen alkamalla keräämään yhteisöllistä kehittämisdokumenttia. Kiitän oivaltavia blogikirjoittajia. Kiitän kanssakeskustelijoita. Ja tervetuloa uudet seuraajat.

Mitä seuraavaksi?
Aion katso ohjelma uudelleen rauhassa nyt kun nettikeskustelu on laantumassa. Ehkä löydän niitä kultajyviä kuitenkin.

Aiheeseen liittyvät:

3 Comments

  • […] Vaikuttava.fi: A2-ilta herätti twiittaajat […]

  • […] A2 Netti-ilta, aiheutti paljon pöhinää: mm. Kari Hintikka, Vesa Ilola,  Jouni Junkkaala,  Tuija Aalto ja Twinners (kokosi myös muita asiaa käsitteleviä blogeja) […]

    • that Falkor is referring to. And it says that the woman will be judging herself in the ether… Abortion Falkor, – I know one women who had multiple abortions without a thought or concern in the world,

    Leave a reply