Lisää kasvua ja asennetta

2 Posted by - 22.3.2011 - hissipuhe, startup, vuoropuhelu

Suomi tarvitsee uusia osaajia, yrityksiä ja pääomia. Emme voi monistaa vain vanhaa korporaatiomenestystä vaan nyt on keksittäviä uusia konsepteja. Teollinen vienti muuntuu osaamisen vienniksi ja korporaatiot ketteriksi osaamiskeskittymiksi.

Aalto vie, muut korkeakoulut vikisevät
Korkeakoulukulttuurimme ei tue riittävästi yrittäjyyttä. Nuoret eivät arvosta yrittäjyyttä siinä missä huippu-urheilijoita, vapaata taiteilijuutta. Tarvitsemme nyt paitsi manifesteja myös konkreettisia pieniä tekoja. Onneksi Aalto näyttää virkistävää mallia.

Suomi hyvinvoinnin jälkeen –paneeli oli nuorten Aalto-opiskelijoiden hieno työnäyte. Aaltolaiset ovatkin vetämässä pitkää kaulaa muihin korkeakouluihin uuden yrittäjyyden tyyssijana. Lue kooste eilisestä suurtapahtuman livetweeteistä by ArcticStartup

Nuorten oma jutut
Nuorten on löydettävä omat juttunsa. Helpoimmin ne löytää parhailta kiertelemällä maailmaa: Piilaakso, Etelä-Korea, Kiina, Boston, Israel. Kiertäkää maailmaa kun jaksatte ettekä ole vielä juurtuneet mukavuusalueelle. Se antaa kilpailuetua myös myöhemmin

Yrittäjyys on loistava vaihtoehto työuralle. Moni startup syntyy tekijöidensä intohimosta, halusta tehdä jotain hillittömän hienoa yhdessä kavereiden kanssa. Tätä ilmastoa meidän täytyy parantaa.

Monen läpilyöneen startupin takana on kymmenen vuoden intohimoinen eteenpäin puskeminen. Sitten tarvitaan myös oikea aikaikkuna ja tekijätiimi kuten The Social Network- elokuva hienosti kuvaa Facebookin tarinaa.

Työtä, kauppaa, rahaa ja julkisuutta lisää
Työtä on yksinkertaisesti tehtävä enemmän kaikilla tasoilla. Yrittäjyys ei ole ihmelääke työttömyyden poistoon, mutta yrittäjämäinen asenne on löydettävä.

Mistä saamme Suomeen lisää sijoittajia, jotka kannattavat uuteen kasvuun. Nallen sukupolvi voi pitää huolta korporaatioista, mutta startupit kaipaavat uusia nuoria sarjayrittäjiä ja läpimurtajia.

Rovio vihaisine lintuineen on saanut hienosti nostetta mediassa, toivottavasti muutkin saavat. Tarvitsemme yrittäjyyteen samanlaista fanaattista asennetta mitä meillä on ollut urheiluun aina.
Yksityistä ja julkista pääomaa tarvitaan katalysoimaan tietä menestykseen, vaikka yrittäjät tekevätkin päätyön itse. Aivan kuten urheilussakin.

Asenne ratkaisee
Rahaa tarvitaan, mutta ennen kaikkea asennetta. Myös suhteet ovat pääomaa, samoin osaaminen. Suomalaisten voimavara voisi olla siinä että saamme asiat toimimaan. Se tarkoittaa entistä enemmän rajapintoja sekä raja-aitojen ylittämistä.

Suomen uudessa jälleenrakentamisessa tarvitaan samaa vimmaa kuin sotien jälkeen, kun suuret ikäpolvet halusivat lapsilleen paremmat olosuhteet kuin itselleen. Nykynuorten pitäisi luoda fiksumpi ekosysteemi kuin tänä aikana on.

Asenteiden on muututtava ensimmäiseksi. Tarvitsemme halua, intohimoa ja uskallusta. Yhteistyötä ja kilpailuhenkeä. Avointa autotallikulttuuria. Jättisiilojen aika alkaa olla osin ohi.

Aiheeseen liittyvät:

No comments

Leave a reply